2013. november 7., csütörtök

Membrán vezérlés 1.rész

Nem mintha a 350cm3 egy hengerben, a 85mm-es lökettel, és a gyújtás csere miatt megnövekedett lendítő tömeg nem adna elég nyomatékot, de találtam még egy lehetőséget arra hogy felpiszkáljam egy kicsit a gépet, hát nekifogtam membránt faragni rá. Leginkább az motivált, hogy egyszer amikor felhívtam egy hirdetőt, aki henger tuningokkal foglalkozik, és kérdeztem, hogy Izs hengerrel tud-e valamit kezdeni, azt mondta, hogy Izsre "NEM LEHET MEMBRÁNT TENNI".
Ekkor természetesen eldöntöttem, hogy DE!

Ide ne férne el?
Méregettem, aztán vaterán zaklattam az eladókat, hogy mérjék már le a membránt, de nem az elején nem a végén hanem az éltől a szívó oldal felé ennyivel, és ott milyen magas, de a nyitás határoló lemezek mennyire vannak stb... Szerencsére volt aki nagyjából értette, mert végülis tudnom kellett, hogy befér-e vagy sem. Végül egy Yamaha DT 125-ös membránja lett a befutó.

Aztán a GAMF műhelyben nekiláttam a munkának.


Minden fémmunka közül általam a leginkább utálté volt a főszerep. Reszelés.


A lehető legbeljebb sikerült tenni a membránt. Így lesz a legjobb az elősűrítés. Mellesleg végre sikerült leszedni a csatornák zárólemezét is így az átömlőket is fel tudom polírozni.

Ezután jött a membrán ház amit először aluból akartam megcsinálni, mert azt hittem könnyebb lesz megmunkálni, de aztán kiderült hogy túl könnyű így a fűrész meg a reszelő is könnyen megszaladt, aztán kiderült hogy a műhely AWI gépe nem tud alut hegeszteni, úgyhogy kerítettem egy darab rozsdamentes kettes lemezt a hulladékok közül Pista bácsinál, és abból munkáltam ki. Csak az a kurva reszelés...

A telefonom persze nekiállt buzizni így a képek munkafolyamatról elvesztek, ezért csak a vége látható. Már csak az alsó és felső oldalát kell kivágni, de a kettes lemezt nem tudtam úgy meghajlítani hogy szorosan passzoljon a membránra, ráadásul kell egy kis lépcsőt csinálni bele a csavarok miatt. Egyes lemezt pedig nem találtam sehol.

Ráadásul, hogy minden összejöjjön mikor hegeszteni akartam COval, akkor vettem észre, hogy üres a palack és szét van szedve a gép.


Folytatás egy hét múlva, ha lesz addigra gáz. De talán addigra elkészül a gyújtás is. Már csak hármat kell fúrni a CNC géppel.

2 megjegyzés:

  1. Jó a szöveg, majdnem beszartam!! :)
    Amúgy, réz lemezből nem lehetne megcsinálni?
    Könnyebb hajtogatni, reszelni, forrasztani, meg a lomisoknál 300-ért kapsz 2db vizi-aerobic kupát, ...csak ki kell egyengetni oszt' csókolom.

    VálaszTörlés
  2. Most hogy már csak 2db kb 3x5 centis lemez hiányzik belőle, nem kezdem el előröl, Elég volt az alumíniummal eljátszani ezt. Meg a rézlemezt megint macerás lenne forrasztani mivel nincs forrasztó. Jó forrasztottam már bovdenvégre bütyköt gyertyaláng felett, de akkoris... Inkább már maradok a vasnál ahhoz a CO is jó, összecsipkedem véglegesen megigazítom és összevarrom. Már nem sok kell hogy kész legyen.

    VálaszTörlés